Öppettider
 • Måndag 9.00 - 18.00
 • Tisdag 9.00 - 18.00
 • Onsdag 9.00 - 18.00
 • Torsdag 9.00 - 18.00
 • Fredag 9.00 - 18.00
 • Lördag 10.00 - 15.00
 • Söndag Stängt

Hur fungerar fjädringen och stötdämparna?

Även om det är ganska lätt att förstå funktionen skadar det inte att få en djupare insikt i hur stötdämparna och fjädringen fungerar. Om du är orolig över att detta kan vara ganska komplicerat, då kan du vara säker på att båda dessa viktiga komponenter i bilen faktiskt arbetar på ett ganska logiskt sätt.

repair of undercarriage of vehicle car shock absorber in garage

Din upphängning Först måste du förstå att upphägningen faktiskt består av ett antal olika delar som tillsammans påverkar styrförmågan av fordonet liksom åkkomforten. Vad du måste komma ihåg är att när du kör längs vägen finns otaliga bulor och hål ingen väg är helt jämn.

När du kör över ett hål eller en bula så påfrestas bilen av en heldel kraft via hjulet som sedan går in i bilen. Bilens fjädring består av ett antal komponenter som var och en arbetar i symfoni för att ge dig en så bekväm åktur som möjligt.

Upphängningssystemets främsta jobb är att absorbera den energi som skapas av de ojämnheter som finns på vägen. När du kör över ett gupp, så absorberar fjädrarna och dämparna denna energi för att förhindrahindra det från att nå dig i bilen. Eftersom energin passerar genom fjädrarna, är det då dämparnas uppgift att verkligen dämpa effekten samt att förhindrar fjädrarna från att oscillera alltför mycket. 

Fjädrarna och stötdämparna samarbetar därefter mot stötarna, men det hela är utformatt för att röra sig upp och ner med vägen och detta uppnås genom kulleder som är smorda för att ge en större rörelsefrihet när du kör. Med andra ord handlar fjädringen med energi och håller däcken på vägen så mycket som möjligt för att ge dig en bättre åktur.

Stötdämparna

Stötdämparna Stötdämparna på bilen, vad de huvudsakligen gör är att de tar så kallad kinetisk energi som skapas när fjädringen handskas med en bula eller ett hål i vägen. Det tar sedan denna energi, som du kommer ihåg är kopplad till rörelsen, och sedan omvandlar den till värmeenergi, vilket innebär värme, och sedan avleder denna energi från resten av bilen. Sättet det arbetar på är ganska häpnadsväckande. 

Stötdämparen själv har formen av en hydraulisk kolv som innehåller vätska inuti ett rör. När fjädringen rör sig upp och ner, så tillåter små hål varierande mängder av denna vätska att passera genom den. Som ett resultat av detta är att kolvens rörelse faktiskt avtagit och detta leder till att både fjädrarna och fjädringssystemet själv bromsas vilket innebär att det blir mindre rörelse och du får en mer komfortabel körning. Som ni kan se gällande stötdämparen så bygger den på en ganska enkel mekanik men på ett extremt effektivt sätt. 

Den tar hand om energin på ett sätt som gynnar bilen och ser till så att resten av upphängningssystemet inte skadas. Både fjädringen och stötdämparna spelar alltså en viktig roll på det sättet att inte bara skydda din bil från allvarliga stötar utan har även hand om din bils komfort och hur den beter sig på vägen, utan dessa hade inte bilen klarat sig särksilt länge och det hade absolut inte varit så trevligt att ta en biltur. 

Du har säkerligen hört talas om stötdämpare och fjädring, men få vet exakt hur stor inverkan det har på körningen, även om förklaringen är relativt simpel. Grunderna Om vi tittar på grunderna så hänvisar stötdämparna till ett antal komponenter som, när de sätts samman, bildar fjädringssystemet. Detta innebär delar som stötdämpare, kopplingar och fjädrar, som alla hjälper hålla bilen på vägarna.

Kontakt Detaljer

 • Ring oss:

  +(46) 8 591 193 33

 • Hitta till oss:

  Brobybvägen 1, 19560 Arlandastad

 • Öppettider :

  Måndag - Fredag 7.00 - 18.00 Lördag -10.00 - 15.00 Söndag Stängt men vid akut hjälp ring oss så hjälper vi er.

Vid  Akut ärende