Öppettider:
 • Måndag 9.00 - 18.00
 • Tisdag 9.00 - 18.00
 • Onsdag 9.00 - 18.00
 • Torsdag 9.00 - 18.00
 • Fredag 9.00 - 18.00
 • Lördag 10.00 - 15.00
 • Söndag Stängt

Varför AC-service

Precis som din bil behöver även bilens AC-system en service för att fungera effektivt och problemfritt. En AC tappar köldmedia varje år. Därför rekommenderar vi att göra en AC-service vartannat år. Då minskar du risken för onödiga kostnader och större reparationer i framtiden.

Det kan vara fräscht att rengöra bilens luftkonditionering (AC) med jämna mellanrum, då det lätt samlas fukt, damm och bakterier i systemet. Bakterierna sprider sig sedan via luften som cirkulerar i bilen.

Du vet att det är dags att rengöra luftkonditioneringen om din bil ofta står parkerad utomhus eller om du kör korta sträckor. Då utsätts luftkonditioneringen lätt för smuts och bakterier som kan leta sig in i systemet.

Vi rekommenderar även att rengöra luftkonditioneringen om det var över ett år sedan du senast rengjorde den.

Vad ingår i en AC-service?

Vanliga frågor och svar

Är en AC igång under vintern?

Många moderna AC-system har defrosterfunktion som gör att systemet även startas på vintern. För att snabbt ta bort fukt och få torr, varm luft på vindrutan startar fordonets AC-kompressor. Denna funktion används året runt. Är bilen utrustad med elektronisk klimatanläggning måste AC-systemet fungera för att hela anläggningen ska fungera

Fungerar en AC normalt efter en service?

Oftast räcker det med en AC-service för att systemet ska fungera som det ska igen. Men om det finns läckage i systemet eller om någon del slutat fungera kommer du även att behöva byta ut dessa reservdelar för att AC:n ska fungera igen.

Om vi upptäcker att någon del slutat fungera, eller om vi behöver felsöka vidare för läckage kontaktar vi dig med kostnadsförslag för reparationen som inte ingår i själva servicekostnaden.

Hur ofta ska man göra en AC-service och varför?

AC-system bör kontinuerligt servas hos en auktoriserad verkstad som Bilia. Under servicen töms, vägs och renas köldmediet för att sedan återfyllas. Vi rekommenderar att du gör en AC-service med 24 månaders intervall.

Ett AC-system kan tappa cirka 5-8% köldmedia/år och denna förlust gör att kompressorn får arbeta hårdare och oftare för att uppnå samma effekt vilket på längre sikt kan skapa kompressorhaveri. Dessutom ökar bilens bränsleförbrukning och motoreffekten påverkas negativt.

Att regelbundet göra en AC-service, gärna i samband med din vanliga service, gör att du undviker onödiga kostnader och reparationer i framtiden.

Vad kan jag göra för underhåll på en AC själv?

När du tvättar bilen, se till att spola rent kondensorn (kylaren som sitter framför bilens vanliga kylare) från insekter, salt och smuts. Om man haft systemet avstängt under den kalla årstiden kan det uppstå dålig lukt när man startar sin AC på våren. Det beror på att fukt och smuts samlats runt förångaren och det bildas bakterier.

Det problemet kan åtgärdas med en AC-rengöring, eller att man själv rengör förångaren genom att spruta på ett speciellt bakteriedödande medel. Har du en manuell knapp för din AC rekommenderar vi att du kör systemet med jämna mellanrum även under den kalla årstiden.

Kontakt Detaljer

 • Ring oss:

  +(46) 8 591 193 33

 • Hitta till oss:

  Brobybvägen 1, 19560 Arlandastad

 • Öppettider :

  Måndag - Fredag 7.00 - 18.00 Lördag -10.00 - 15.00 Söndag Stängt men vid akut hjälp ring oss så hjälper vi er.

Vid  Akut ärende